Categorieën
Blog

Bas ontvangt geautomatiseerde rapportages

Het is zover. Bas gaat tijd besparen. Veel tijd. Hoe? Door het automatiseren van rapportages. Binnenkort hoeft hij nooit meer zelf data voor zijn rapportages op te halen. Ook hoeft hij deze data nooit meer te transformeren tot bruikbare data. En hij hoeft deze bruikbare data ook nooit meer zelf om te zetten in leesbare rapportages voor het management. Hij kan niet wachten tot hij eindelijk weer eens lucht krijgt in zijn werkzaamheden.

Het is maandagmorgen 6 uur. Het is een koude novemberdag. Buiten waait de wind guur langs de hoeken van het kantoor. Juist op deze morgens kan Bas intens genieten van de warme zwarte vloeistof die zich een weg baant door het apparaat richting de witte mok. En de geur die dat met zich mee brengt, onbetaalbaar op ochtenden als deze. Ondanks het gure weer was Bas er vanmorgen vroeg bij. Vandaag wordt er namelijk een start gemaakt met de implementatie van de geautomatiseerde rapportages. En voordat de consultant komt moet hij nog wat andere werkzaamheden afronden.

Om half 9 gaat de telefoon. Het is de receptie. De consultant is zojuist aangekomen. Snel gaat Bas naar beneden om hem om te halen. Tijdens een bak koffie bespreekt de consultant nog een keer de wensen van Bas op het gebied van rapportages. Bas kan mooi nog een paar aanpassingen doorgeven in de gewenste inzichten. Dan gaat de consultant aan de slag. Deze start met het ontsluiten van de relevante databronnen, het transformeren van de data en het checken van de datakwaliteit. Hieruit blijkt dat bepaalde informatie die nodig is voor de gewenste rapportages niet geregistreerd wordt. De consultant overlegt met Bas hoe dit opgepakt kan worden en adviseert hierin proactief. Hier kan Bas verder mee.

In de dagen die volgen worden de wensen van Bas verder uitgewerkt. Daarnaast houdt de consultant Bas constant op de hoogte van de vorderingen en worden tussen-opleveringen gepresenteerd aan Bas, management en operations. De verschillende stakeholders per rapportage kunnen zo gedurende het ontwikkelproces input leveren, waarbij de informatievoorziening gefinetuned wordt naar de informatiebehoefte.

Aan het einde van de ontwikkeling worden de rapportages definitief opgeleverd. Nu heeft Bas eindelijk duidelijke inzichten die hij zo nodig had. Hij kan nu bijvoorbeeld in één oogopslag zien welke projecten een slechtere marge draaien dan geprognotiseerd. Hij kan zelf eenvoudig zien wat de reden hiervan is. In sommige gevallen is er meer materiaal verbruikt dan voorzien, of koste een project meer tijd dan gepland. Van deze inzichten kan de organisatie leren, zodat de fixed prices richting klanten nog scherper gesteld kunnen worden, zonder dat dit ten koste gaat van de marge.

Volgende blog: Eindelijk tijd voor dingen waar Bas energie van krijgt