Categorieën
Blog

Power BI mogelijkheden met Microsoft producten | Teams

Producten van Microsoft, wie kent ze niet. Wereldwijd werken (volgens Microsoft) ruim 1,2 miljard mensen met producten of diensten van Microsoft en draaien ruim 1 miljard apparaten wereldwijd op Windows versie 10. Met het brede aanbod aan (cloud) producten kunnen veel alledaagse taken uitgevoerd worden met een product van Microsoft, zoals bijvoorbeeld het schrijven van een blog.

Power BI is een van de producten die Microsoft aanbiedt. Met deze applicatie kunnen organisaties hun data vertalen naar inzicht. Veel mensen gebruiken hier op dit moment Excel voor. Een nadeel van Excel is dat deze vaak traag wordt wanneer er berekeningen gemaakt worden over grote hoeveelheden data. Daarnaast kan Power BI beter geautomatiseerd worden dan Excel, en zijn de rapportages makkelijker te raadplegen op andere devices, zoals een telefoon.

Waar Microsoft ook goed in is, dat is de integratie tussen de verschillende producten. In dit voorbeeld gaan we eens kijken naar de integratie van Power BI in Microsoft Teams. Teams kennen de meeste mensen ongetwijfeld. Door de Corona crisis is het aantal dagelijks actieve gebruikers van Teams begin dit jaar geëxplodeerd.  

Power BI is op verschillende manieren te integreren in Teams. Zo kun je onder andere een rapportage als tabblad in zowel een chat met een individuele collega als in een teamchat toevoegen:

Op deze manier kun je een rapportage delen met je collega’s. Let er wel op dat de gebruikers binnen de groep waarmee je het deelt ook een pro-licentie nodig hebben. Daarnaast kun je in de taakbalk ook Power BI toevoegen. Dit is een nieuwe functionaliteit binnen Teams:

Vervolgens wordt Power BI zichtbaar in je taakbalk van Teams:

Het voordeel hiervan is dat je de complete look and feel van de Power BI service hebt, zonder dat je hiervoor naar je browser of de Power BI app toe hoeft. Vergeet niet om Power BI vast te maken aan je taakbalk, anders verdwijnt hij weer nadat je voor een ander onderdeel in de taakbalk kiest:

Vanuit Power BI, zowel in Teams als in de service, kun je ook heel eenvoudig een rapportage delen met een Team. Nadat je een rapportage hebt geopend kan bovenin gekozen worden voor ‘Chat in Teams’:

Als je hier op klikt kan er een Team gekozen worden waarmee je de rapportage wilt delen. Vervolgens wordt er een link en de betreffende teamchat geplaatst.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om Power BI te gebruiken binnen Teams. Functionaliteiten die Power BI gebruiksvriendelijk maken, en die het leven weer iets eenvoudiger maken.