Categorieën
Blog

Analyseren van gegevens

Uw software is ingericht, uw processen zijn geoptimaliseerd en u heeft een real-time dashboard. Mooi! Dus u kunt nu eindelijk gaan kijken naar al die metertjes die voor uw neus verschijnen. Maar op welke manier kunt u analyseren, en tot op welk niveau?

Een goed dashboard geeft in één oogopslag het inzicht dat u nodig heeft. U kunt dit helemaal naar eigen smaak inrichten. Het is eigenlijk net als een telefoon. Als u uw telefoon oppakt licht het vergrendelscherm al op. En u pakt hem met een reden. Misschien wilt u wel zien hoe laat het is. Of hoe vol uw batterij nog is. Misschien kreeg u wel een appje en wilt u even zien van wie. Kortom, u pakt uw telefoon er even snel bij voor een stukje informatie.

Zo is het ook met een dashboard. U bekijkt dat er om informatie uit te halen. Zoals in een eerdere blog is aangeven is het belangrijk om vooraf goed na te denken wat u in een dashboard wilt zien. Het moet u iets vertellen, informatie geven. Wanneer het dashboard geen informatie geeft, of de informatie lastig af te lezen is, dan is het dashboard niet optimaal.

Informatie binnen een dashboard kunt u analyseren tot op ieder gewenst niveau, zelfs tot op mutatieniveau. Ook kunt u verschillende verbanden gaan leggen. U ziet bijvoorbeeld een teruglopende omzet, en kunt kijken welke productcategorie het hardst achteruitloopt. Ook kunt u de grootste kostenstijgers ontdekken, en de categorieën waarop de grootste budgetoverschrijding plaats vindt. Een dashboard kan u dus veel inzichten geven, en dat in één oogopslag. Dit in plaats van afzonderlijke rapportages.

Een ander voordeel is dat u nooit meer hoeft te wachten tot u weer op kantoor bent en de stapel papier door kan nemen die u vanuit de verschillende afdelingen hebt gehad. Het interactieve dashboard van Power BI is op ieder device te raadplegen. Dus bijvoorbeeld ook op uw tablet, wanneer u in de trein naar huis zit. Of even snel op de telefoon tussen twee vergaderingen door. U kunt uw gegevens bekijken en analyseren waar en wanneer u maar wilt.

Coming up: Inzicht is niet de eindbestemming