Categorieën
Blog

Een dashboard geeft real-time inzicht, toch!?

Real-time inzicht, dat is wat u wilt. Tenminste, daar gaan we even van uit. U heeft een dashboard dat draait op een of meerdere databronnen, én het is real-time. Dan kunt u dus probleemloos sturen op het reilen en zeilen binnen de organisatie. Anders nog iets? 

Het is 7 uur in de morgen. Langzaam pruttelt de koffie en vult de kamer zich met een heerlijke geur. Zo, even wakker worden. Om 9 uur staat de eerste afspraak gepland op ongeveer een uur rijden. Nog voor achten stapt u de auto in en stelt het navigatiesysteem in. Deze geeft inderdaad iets meer dan een uur aan. Mooi, dan hoeft u zich niet te haasten. Máár, uw navigatiesysteem heeft niet de mogelijkheid om rekening te houden met files, en de kaart is al vier jaar niet meer geüpdatet. Een gevolg kan zijn dat u er anderhalf uur over doet, en dus te laat komt. Terwijl het misschien via nieuwe wegen ook in minder dan een uur had gekund. U volgt de route dus op basis van oude, niet accurate informatie. Zo kan het ook zijn met een dashboard dat toch écht iedere nacht ‘refresht’. 

Stel, u heeft een financieel dashboard. U komt ’s morgens op kantoor, en het bedrijfsresultaat lacht u met groene cijfers tegemoet. Prachtig! Máár, op de administratie is een achterstand van vier weken met het verwerken van de inkoopfacturen. In dat geval loopt u het risico dat uw bedrijfsresultaat helemaal niet zo prachtig is. Andersom geldt precies hetzelfde. U ziet rode cijfers en slaapt slecht. Alleen zijn de verkoopfacturen nog niet verwerkt van de afgelopen periode. Zo heeft u een real-time dashboard, dat niet real-time is. Wat nu? 

U kunt de processen zoveel mogelijk automatiseren om de database frequent te vullen met informatie die voor u belangrijk is. Kent u bijvoorbeeld alle mogelijkheden van uw ERP pakket al? Wellicht kunt u uw processen nog meer automatiseren, waardoor uw dashboard nóg beter inzicht geeft in de huidige situatie.  

Wilt u eens sparren over hoe uw processen verbeterd kunnen worden zodat u nog beter voorzien wordt in uw informatiebehoefte? Neem dan contact met ons op. 

Coming up: Analyseren van gegevens